Agressietraining Basis

De agressie training basis leert je effectief om te gaan met grensoverschrijdend gedrag en/of agressie. De insteek daarbij is “voorkomen is beter dan genezen”. Met andere woorden; hoe los je deze lastige situaties in een zo vroeg mogelijk stadium servicegericht op. In de training wordt ook ingegaan op hoe je in een voorkomend geval professioneel je grens kunt aangeven.

Vaak ontstaat ongewenst, grensoverschrijdend of misschien zelfs agressief gedrag als gevolg van miscommunicatie. Daarom wordt in de training ruimschoots aandacht besteed aan professioneel en helder communiceren. Door het behandelen van enkele eenvoudige communicatiemodellen én het oefenen met een trainingsacteur krijgen de deelnemers handvatten aangereikt om de regie te behouden tijdens een lastig gesprek.

‘’Vaak vertonen mensen onder spanning heel ander gedrag dan ze van zichzelf gewend zijn.’’

Tijdens de training worden de deelnemers zich bewust van het effect van hun eigen spanning tijdens conflicten. Je gaat leren hoe je eerst jouw eigen spanning kunt reguleren om zo meer overzicht en controle (regie) te behouden tijdens stressvolle situaties. Daarna gaan we in op de drie verschillende vormen van agressie en hoe je deze kunt herkennen. Én hoe je het beste om kunt gaan met elk van deze vormen mocht je ze tegen komen. Tenslotte behandelen we hoe je professioneel en effectief een grens kunt stellen indien dat nodig is.

Na de training
Na de training beschik je over de juiste kennis en vaardigheden om op een effectieve manier om te gaan met conflicten en (on)gewenst gedrag. Je kunt een dergelijk situatie op een klantvriendelijke en professionele manier de-escaleren.

Voor wie
Deze training is geschikt voor alle medewerkers, met nadruk de medewerkers met cliëntencontact.

Programma
• Wat verstaan we onder ongewenst gedrag en agressie; in welke vormen kun je het tegen komen
• Professioneel communiceren; waarmee onderscheidt zich dat van ‘gewoon’ communiceren
• Wat vinden wij eigenlijk de juiste manier van communiceren met onze cliënten? (afspraken maken)
• Spanning; wat doet het met je en wat is de invloed van spanning op je prestatie
• Hoe kun je jouw eigen spanning reguleren om meer overzicht en regie te behouden
• Hoe herken je de verschillende vormen van agressie en wat is de juiste aanpak bij welke vorm
• Hoe stel ik op een klantvriendelijke en professionele manier een heldere grens

Studieduur en groepsgrootte
De training bestaat uit twee modules van elk ca. 3½ uur
De optimale groepsgrootte voor deze training is 10-12 personen


© VAN EIK TRAINING EN ONDERWIJS – M: 06-30.74.1972 – T: 0165-769.089.


Agressie trainingen

Meestal verloopt het contact met klanten (cliënten, patienten) binnen uw organisatie uitstekend. Alle medewerkers doen daarvoor dagelijks hun best.
Soms lopen situaties helaas anders. Schelden, vloeken en ander ongewenst gedrag, het komt allemaal voor. Sommige mensen hebben een kort lontje. Als professional toegeven aan dit soort gedrag is geen optie, je wilt je immers niet laten koeioneren!

Wij noemen onze agressie-trainingen liever ‘Omgaan met (on)gewenst gedrag’.
Je gaat leren hoe je onprettig of zelfs agressief gedrag effectief weer kunt ombuigen naar een respectvolle samenwerking.

Uitgangspunt
Uitgangspunt binnen de trainingen is het onderscheid tussen ‘frustratie-agressie’ en ‘instrumentele agressie’. Bij de eerste soort leer je hoe je effectief en empathisch kunt reageren op op de gefrustreerde cliënt. Bij de tweede vorm -de instrumentele agressie- werken we met een heldere we ‘zero-tolerance’ benadering. Goed omgaan met agressie valt of staat met helder en klantgericht communiceren, en oog houden voor je eigen veiligheid.