Veilig werken hijs- en hefmiddelen

katrol-bannerInleiding
Hijskranen en hefapparatuur worden bij veel organisaties gebruikt. Daarbij doen zich regelmatig ‘bijna-ongelukken’ en ongelukken voor, soms met fatale gevolgen en aanzienlijke schade. Laden, lossen en verplaatsen van goederen met gebruik van hijs- en hefwerktuigen en hijsgereedschappen brengt nu eenmaal risico’s met zich mee. Door de kans op losraken of omvallen van de last tijdens het hijsen of heffen is dit een risicovolle activiteit waarvoor verschillende voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen.

Training
De training ‘Algemene vaardigheden hijs- en hefmiddelen’ kent een mix van theorie en praktijk en is er op gericht het veiligheidsbewustzijn van de deelnemers te vergroten. Het veilig en juist gebruik van de diverse hijs- en hefmiddelen draagt in belangrijke mate bij aan de veiligheid van de werknemers.
De training vangt aan met een theoretisch gedeelte waarin, naast de nodige informatie over de hijs- en hefmiddelen, kennis van de actuele wet- en regelgeving aan de orde komt. Tijdens het praktijkgedeelte wordt geoefend met door de deelnemers veel gebruikte hijs- en hefmiddelen. De dagelijkse werkpraktijk van de deelnemers is dan ook het uitgangspunt voor de training.|

Theoretisch ochtend gedeelte
– Arbeidsomstandigheden en actuele wet- en regelgeving;
– Verschillende soorten hijs- en hefmiddelen;
– Periodieke keuring;
– Overbelastings-waarschuwingssysteem;
– Hijsen en windsterkten;
– Werken met een assistent en gestandaardiseerde hand- en armseinen;
– Veiligheidsvoorzieningen en persoonlijke beschermingsmiddelen.

Praktisch middag gedeelte
– Onderhoud en keuring van de hijs- en hefmiddelen;
– Praktijkoefeningen;
– Werken met een assistent in de praktijk en gebruik van gestandaardiseerde
hand- en armseinen.

Afhankelijk van de mogelijkheden die het terrein of de loods biedt, worden aanvullende praktijkoefeningen georganiseerd.

>> VRAAG VRIJBLIJVEND INFORMATIE AAN